Lajit

Koirat ovat sosiaalisia laumaeläimiä, jotka pääsääntöisesti nauttivat yhdessäolosta ja yhdessä tekemisestä omistajiensa kanssa. Vuosien saatossa on kehittynyt kymmeniä erilaisia koirarotuja, joita on jalostettu moniin eri käyttötarkoituksiin. Jalostus on muokannut rotuja omiin suuntiinsa ja vahvistanut käyttötarkoituksen mukaisia ominaisuuksia. Koiran rotua valittaessa onkin syytä miettiä huolella, minkälaiseen käyttöön koiran haluaa ja valita ominaisuuksiltaan omaan käyttötarkoitukseen sopivin rotu. Agilitykoiraksi ei siis kannata valita suurikokoista raskasrakenteista rotua eikä toko-koiraksi sellaista rotua, joka on jalostettu toimimaan itsenäisesti ilman kontaktia ihmiseen.
Useissa koiraharrastuslajeissa on mahdollista kilpailla tai käydä kokeissa. Tällaisia lajeja on olemassa noin 70 ja harrastajia löytyy jokaisessa lajissa. Kokeissa ja kilpailuissa mitataan koirakon suoriutumista lajin sääntöjen mukaisista suorituksista. Koe- ja kilpailutoiminta luo myös puitteet viettää aikaa yhdessä muiden samaa lajia harrastavien koirien ja ihmisten kanssa. Lajista riippumatta tärkeintä on kuitenkin muistaa toimia koiran ehdoilla siten, että harrastaminen on hauskaa niin koiralle kuin omistajallekin. Tällöin tulokseksi saadaan näyttäviä suorituksia ja molemmat nauttivat yhteisestä tekemisestä!
Espoon koirakerho tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden harrastaa lajivalikossa mainittuja lajeja. Tarkemmat lajiesittelyt löydät kunkin lajin omalta sivulta.